Irmak Zileli: İktidar-Birey İlişkisi ve Roman Yazarlığı Üzerine
Irmak Zileli, yazarlık serüveninde bilinç akışı tekniğini tercih ettiğini ve tüm eserlerinde iktidar-birey ilişkisini merkeze aldığını belirtiyor. İktidarın her zaman negatif bir kavram olmadığını vurgulayan Zileli, toplumun her düzeyinde ve aile içinde dahi var olan iktidarların bireyleri sürekli olarak şekillendirdiğini ifade ediyor. Bu durumun bireyin benliğini ve tarihini şekillendirdiğini belirten yazar, bireyin biat etmesine ve konfor alanından çıkmamasına neden olan bir yapı oluşturduğunu dile getiriyor.
Yazar, ilk romanının yazım sürecinden bahsederken, aslında roman yazma niyetinin olmadığını ancak bir sorunun yazmaya teşvik ettiğini anlatıyor. "Babam şimdi ölse ne yapardım?" sorusuyla yola çıktığını ve yazmaya başladığını belirten Zileli, yazarken hiçbir şeyin unutulmadığını fark ettiğini söylüyor. Belleğin kapalı kalan yönünü açmanın sorgulamayla mümkün olduğunu ifade eden yazar, bilinci kullanıma açmanın yazma sürecinde önemli olduğunu vurguluyor.
Zileli, edebiyatın okurla güçlü bir bağ kurması ve onları sorgulatması gerektiğini düşünüyor. Akıcı metinler yazarken okurun sürekli olarak uyanık tutulmasının önemli olduğunu belirten yazar, her romanında finali açık bırakarak okurun hikayeyle veda etmesini engellediğini ve düşünmeye zorladığını ifade ediyor. Bu şekilde okurun metni sindirmesini ve üzerinde düşünmesini sağlamayı amaçladığını belirtiyor.
Söyleşinin ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan Irmak Zileli, okurları için kitaplarını imzaladı.